Gerrie Ruijs

Kunnen schilderen was altijd een droom en wens van me. Dat ik dit ook werkelijk zou gaan doen had ik een aantal jaren geleden niet durven geloven. Ik dacht simpelweg altijd; “dat kan ik niet”.

Deze overtuiging en later mijn idee dat het ook direct perfect moet zijn, stonden me altijd in de weg. Tot ik naar Zuid Afrika ging en daar geïnspireerd raakte door een kunstenaar die het perfecte gezicht schildert maar er vervolgens allemaal verf overheen smeert. Mijn eerste reactie was “oh nee” maar vervolgens bedacht ik “het is nog steeds prachtig”.

Eigenlijk is niets perfect en misschien daarom wel prachtig.

Mijn drang naar perfectie in het schilderen was eigenlijk simpelweg een grote onzekerheid, een angst, wat altijd achter perfectionisme zit. Toen ik dat ging loslaten kon de creativiteit gaan stromen en kwamen deze schilderijen uit mijn handen”. Tijdens de open dagen zijn vooral beelden en twee soorten schilderijen te zien, abstracte kunst en gezichten. Abstract komt vanuit haar eigen voorliefde voor abstract. “Gezichten begon ze nooit aan”, zo zei ze, “want ogen zijn zo ingewikkeld”. Totdat ze het een keer probeerde en het juist de ogen in haar schilderijen waren, die anderen zo raakten. Ogen als toegang tot de ziel.

“Ik wil graag dat mijn schilderijen mensen op een prettige, diepe manier raken. Ze zeggen dat schilderijen, kunst, helend kan zijn. Dat te bereiken met mijn schilderijen en beelden zou echt het mooiste zijn”.

In 2018 opende Annemarie Jorritsma Gerrie’s eerste expositie. “Zowel haar beelden als de schilderijen zijn imponerend”, stelt ook Annemarie Jorritsma.

Nieuwsgierig geworden wees dan van harte welkom waar Gerrie u graag meer verteld en laat zien onder het genot van een hapje en een drankje.

Gerrie Ruijs
Kameleonstraat 19
1338 HG